BètaPlusklas bezoekt onderzoeksreactor Delft

Het SchoolvoorbeeldExcellentie

Op 21 mei hebben wij met de bèta-plusklas een bezoek gebracht aan de onderzoeksreactor in Delft. Omdat de reactor dit jaar 50 jaar geleden werd geopend, werden scholen uitgenodigd om met een groep een bezoek te brengen. Na een korte treinreis van Alexander naar Delft-Zuid kwamen we met miezerregen bij de reactor aan. Hier kreeg iedereen een toegangspas na een strikte controle van de identiteitsbewijzen en paspoorten.


We werden ontvangen door dhr. Blauw van het reactorinstituut. Als manager van alle proefopstellingen kon hij haarfijn uitleggen wat er zoal gebeurt in deze onderzoeksreactor. Hier wordt onder andere onderzoek gedaan aan verbetering van radioactieve materialen voor geneeskundige toepassingen, maar ook analyseert men materialen en test men hoe materialen zich houden onder de straling van een reactor om te kijken of materialen geschikt zijn voor de bouw van grotere kernreactoren.
Hij liet voorbeelden zien hoe in de medische wetenschap radioactieve materialen een grote rol kunnen spelen bij bijvoorbeeld de behandeling van tumoren en diagnose van het lichaam.

Na deze inleiding werden we in twee groepen meegenomen naar het reactorgebouw zelf. Hier konden we met eigen ogen de kernreactie zien. Delft is één van de weinige reactoren in de wereld waar je direct in de radioactieve kern kunt kijken. Dit komt omdat dit een heel kleine reactor is en deze zich op de bodem van een 10 m diep waterbassin bevindt, waardoor de straling niet buiten het bassin komt. Het is toch wel erg indrukwekkend om de blauwe gloed van de radioactieve kern te zien en te beseffen dat je in het hart van een kernreactor kijkt.

Daarna kregen we nog wat uitleg bij de proefopstellingen en konden we hierna weer met de trein naar huis.

A. v.d. Hoeven en S. v.d. Braak