Bezoek Hanny van Arkel

Ank MinkmanExcellentie

Op dinsdag 4 maart was er in de les ANW van de heer Van der Hoeven en in de Bètaplus-klas een bijzondere gast. Hanny van Arkel, docente in Heerlen, kwam vertellen over haar ontdekking van Hanny’s voorwerp.Hanny van Arkel 2Hanny’s voorwerp is een bijzonder object in de ruimte dat wereldwijd onder astronomen voor grote opschudding heeft gezorgd. Het is een zogenaamde lichtecho van een quasar (een actief zwart gat) dat een gaswolk ter grootte van een melkwegstelsel heeft laten oplichten.

Hanny van Arkel ontdekte dit voorwerp toen zij meedeed aan een zogenaamd citizen science project genaamd de Galaxy Zoo. Dit zijn projecten waarbij wetenschappelijke data door iedereen in de wereld bekeken kan worden en geholpen kan worden met de verwerking. Op de website zooniverse.org zijn vele van deze projecten te vinden.
Zij zag iets bijzonders en meldde dat waarna bleek dat zij iets ontdekt had dat nog nooit eerder gezien was, en wat tot nog toe een uniek object is. Na haar ontdekking werd zij wereldberoemd en verscheen onder andere in de Wereld Draait Door en geeft ze regelmatig lezingen in o.a. Engeland en de VS.
In de les werd er meer uitleg gegeven over Citizen Science projecten, waarna de leerlingen op de Ipads zelf aan de slag gingen met het zoeken naar planeten rond andere sterren met het Planet Hunters project.
Al met al was het een zeer geslaagde middag waarbij duidelijk is geworden dat iedereen een steentje aan de wetenschap kan bijdragen.