Cultuurkaarten zijn er weer!

Ank MinkmanAlgemeen

De nieuwe Cultuurkaarten zijn er weer. De cultuurkaart is eigenlijk een CJP pas (Cultureel Jongeren Paspoort) met allerlei kortingsmogelijkheden. Omdat het een persoonlijk document is, moet elke leerling zich individueel aanmelden. Dat aanmelden of activeren gaat digitaal.

De leerlingen krijgen een enveloppe van hun mentor en worden geacht de Cultuurkaart zelfstandig te activeren. Dat kan met de iPad, op school maar ook gewoon thuis. De Cultuurkaart is een kortingspas van CJP waarmee op zo’n 150.000 plekken kassakorting kan worden verkregen: bij theaters, musea, festivals, bioscopen, maar ook op kleding, muziek en games. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.cultuurkaart.nl

Voor alle duidelijkheid: In de begeleidende handleiding en brief staat algemene informatie die afwijkend kan zijn van het schoolbeleid. In overleg met de schoolleiding is voor dit schooljaar de volgende afspraak gemaakt:

  • de cultuurtegoeden (15 euro per leerling) worden collectief ingezet. Daarmee worden in de onderbouw de klassikale culturele activiteiten, die per afdeling in de vorm van projecten worden aangeboden, betaald. De leerlingen zien na het activeren van hun Cultuurkaart een tegoed van € 0. Dat maakt de kaart nog niet nutteloos want ze dient tevens als CJP kortingspas. De voordelen daarvan worden op de site uit de doeken gedaan.
  • In de bovenbouw worden de leerlingen, conform het vak CKV of KCV, geacht zelfstandig hun culturele activiteiten te ondernemen. Overigens worden ook hier de collectieve schoolactiviteiten uit het cultuurkaartbudget betaald.

Ter informatie: Voor een compleet overzicht van alle culturele activiteiten in Rotterdam, de regio en/ het land raadpleeg www.cultuurkaart.nl. Op die site vind je tevens allerlei kortingsacties van o.a. de NS.

Cultuurkaart online claimen

Vanaf dit jaar werken we met een digitale CJP Cultuurkaart. Deze zetten we online klaar voor uw zoon of dochter. De kaart dient nu geclaimd te worden met een speciale activatiecode. Zit uw kind in klas 1 t/m 3? Dan ontvangt u een welkomstenvelop die aan u geadresseerd is, met daarin de code. Omdat uw kind nog geen 16 jaar is en uw toestemming nodig is om de kaart te claimen, vragen we u om deze handeling te verrichten. U kunt dit samen met uw zoon of dochter doen. Vervolgens kan uw kind na uw toestemming de CJP Cultuurkaart op zijn of haar mobiele telefoon zetten, maar u kunt de pas natuurlijk ook op uw eigen telefoon inladen. U heeft de kaart dan altijd bij de hand als u voor uw kind betaalt bij een culturele instelling of winkel. De CJP Cultuurkaart is ook online te gebruiken. De school gebruikt de Cultuurkaart om culturele activiteiten met de klas mee te betalen. Het Cultuurkaart-jaar loopt van november t/m oktober.

Nadat de pas geclaimd hebt, duurt het een dag voordat de gegevens verwerkt zijn. Uw kind kan dus na 1 dag inloggen op CJP.nl

CJP Cultuurkaart app

Met de app kun je drie belangrijke dingen doen:

  • Meteen gebruikmaken van CJP-korting op vertoon van je digitale pas.
  • Alle kortingen bij jou in de buurt bekijken.
  • Speciaal voor jou geselecteerde kortingsacties bekijken.

De app is gratis te downloaden in Google Play en Apple Store.