De Cultuurkaart

Ank MinkmanKunst

De nieuwe Cultuurkaarten zijn er weer. De Cultuurkaart is eigenlijk een CJP pas (Cultureel Jongeren Paspoort) met allerlei kortingsmogelijkheden. Omdat het een persoonlijk document is, moet elke leerling zich individueel aanmelden. Dat aanmelden of activeren gaat digitaal. De leerlingen krijgen een envelop van hun mentor en worden geacht de Cultuurkaart zelfstandig te activeren. Dat kan met de iPad, op school maar ook gewoon thuis.

De Cultuurkaart is een kortingspas van CJP waarmee op zo’n 150.000 plekken kassakorting kan worden verkregen: bij theaters, musea, festivals, bioscopen, maar ook op kleding, muziek en games. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.CJP.nl

Voor alle duidelijkheid: In de handleiding en brief staat algemene informatie die afwijkend kan zijn van het schoolbeleid. In overleg met de schoolleiding zijn voor dit schooljaar de volgende afspraken gemaakt:

  • de cultuurtegoeden (15 euro per leerling) worden collectief ingezet. Daarmee worden in de onderbouw de klassikale culturele activiteiten, die per afdeling in de vorm van projecten worden aangeboden, betaald. De leerlingen zien na het activeren van hun Cultuurkaart een tegoed van € 0. Dat maakt de kaart nog niet nutteloos want ze dient tevens als CJP kortingspas. De voordelen daarvan worden op de site uit de doeken gedaan.
  • In de bovenbouw worden de leerlingen, conform het vak CKV of KCV, geacht zelfstandig hun culturele activiteiten te ondernemen. Overigens worden ook hier de collectieve schoolactiviteiten uit het cultuurkaartbudget betaald.

Ter informatie:

  • Voor een compleet overzicht van alle culturele activiteiten in Rotterdam, de regio en/het land raadpleeg www.CJP.nl
  • Op die site vind je tevens allerlei kortingsacties van o.a. de NS.

Ik wens alle leerlingen veel interessante en leerzame culturele uitstapjes toe.

Th.A. Tullenaar, cultuurcoördinator