Emma en Saffron in finale wiskunde olympiade

Ank MinkmanExcellentie

Op vrijdag 14 maart hebben tien leerlingen deelgenomen aan de tweede ronde van de wiskunde olympiade op de Erasmus Universiteit. Twee leerlingen, Saffron Ernst (rechts op de foto) uit 4V en Emma Griffin uit 5V hebben daarin zo goed gepresteerd dat zij de finale hebben bereikt. Olympiade door naar volgende ronde AVoor Emma is dit al de tweede keer. Het is geen geringe prestatie, ze behoren tot de beste 100 leerlingen uit het land. Met deze leerlingen gaan zij in september een aantal nog pittiger opgaven te lijf, met als ultieme doel een plaatsje in een landelijk team voor internationale wedstrijden in wiskunde voor scholieren.

De eerste opgave, een redeneer- en telprobleem, zag er als volgt uit:
Brenda vult knikkerzakjes vanuit een onuitputtelijke voorraad rode en blauwe knikkers. In elk zakje stopt ze meer rode dan blauwe knikkers en in elk zakje komen niet meer dan 25 knikkers. Zo kan ze bijvoorbeeld een zakje maken met 6 rode en 2 blauwe knikkers of een zakje met 1 rode knikker en 0 blauwe knikkers. Hoeveel verschillend gevulde zakjes kan ze in totaal maken?

Het antwoord hierop, en alle andere opgaven en antwoorden zijn hier terug te vinden.

Emma en Saffron gaan op de universiteiten in Delft en Rotterdam nog wat extra training voor de finale volgen, de opgaven zijn daarbij pittiger en wat sterker op formele wiskunde gericht dan in de eerste ronden. Mede namens mijn collega’s wiskundedocenten wens ik hen veel succes daarbij.

Piet Goverde