Goud voor Romereis!

Het SchoolvoorbeeldExamen, Gymnasium

Voor de vijftigste! keer is dit jaar een groep examenleerlingen naar Rome gereisd. Deze jubileumreis met vele tradities kende ook een primeur: voor het eerst werd er naar Rome gevlogen in plaats van de reis per bus te maken. Op de vroege vrijdagochtend van 1 juni stond een groep nog niet heel wakkere leerlingen, die net hun eindexamens VWO of HAVO achter de rug hadden, op het vliegveld van Rotterdam.

Een paar uur later liepen ze al door de oude Romeinse havenstad Ostia om te zien hoe een stad er in de klassieke oudheid uitzag en waar al het graan voor de stad Rome vroeger werd aangevoerd.

 

Na een eerste warme lunch in het hotel volgden ’s middags al direct weer twee hoogtepunten: de San Clemente, waar je als in een tijdmachine kunt afdalen van het huidige via het middeleeuwse naar het Romeinse straatniveau, en de indrukwekkende thermen van Caracalla.
De dagen daarna waren excursies naar alle hoogtepunten die Rome te bieden heeft op het gebied van kunst en oudheden, waarbij vele beroemde, gekke en bijzondere verhalen werden verteld door mevrouw Arends en meneer Tullenaar. Zo werden het Colosseum, het Forum Romanum, de Sixtijnse kapel (waar nog niet zo lang geleden de nieuwe paus Franciscus was gekozen), het Pantheon, de Trevifontein, de Spaanse Trappen, het Capitool en de Sint Pieter bezocht. Daarnaast ook de minder bekende plekken, pleinen en kerken, waar altijd weer een goed verhaal te vertellen is. Want, zoals de Italianen zeggen, ‘Si non è vero, è ben trovato’, ‘Als het niet waar is, is het goed verzonnen’.


Ons vertrekpunt is telkens weer het Piazza Navona. Vlakbij dit altijd gezellige plein ligt Hotel Navona, waar het Emmauscollege al vele jaren te gast is en waar de familie Natale twee keer per dag een heerlijke warme maaltijd serveert. De locatie van dit hotel midden in het bruisende en historische centrum van de stad wordt door iedereen altijd zeer gewaardeerd.

Leerlingen die volgend jaar in 6V of 5H zitten, kunnen na hun examen deelnemen aan de 51ste editie van deze Romereis. Hiervoor is op 16 september een speciale informatieavond, die verplicht is voor leerlingen die overwegen mee te gaan. Wij hopen daar veel leerlingen uit de eindexamenklassen te mogen begroeten, die met deze bijzondere reis  hun tijd op het Emmauscollege willen afsluiten. Het schept een speciale band om dit samen mee te maken!