Het nieuwe vak Informatie en Communicatie

Ank MinkmanAlgemeen

We werken inmiddels een aantal weken met iPads in de brugklas. Het gebruik van de iPad is geen doel op zich, maar wel een belangrijk hulpmiddel bij de verschillende vakken. Eén van die vakken is het nieuwe vak informatie & communicatie. I&C 2

Alle leerlingen in de brugklas hebben één keer per week informatie & communicatie, een nieuw vak dat leerlingen ondersteunt bij het gebruik van de iPad. We zijn dit jaar gestart met allerlei instellingen van de iPad, en snel daarna zijn leerlingen aan de slag gegaan met kleine creatieve opdrachten die leiden tot bijvoorbeeld een mooie poster, presentatie of korte film. De onderwerpen zijn realistisch en gaan bijvoorbeeld over een van onze schoolfeesten of over een dag uit het leven van een leerling. We leren leerlingen ook hoe je deze opdrachten uiteindelijk kunt delen met de rest van de wereld, bijvoorbeeld via YouTube, en waar je dan op het gebied van privacy op moet letten. In dit vak gaan creativiteit en internetveiligheid hand in hand.

Vanaf periode 2 zullen we ons gaan verdiepen in Pages, een tekstverwerkingsprogramma vergelijkbaar met Word. Ook hierbij werken leerlingen aan korte deelopdrachten en leren leerlingen hoe hun werk veilig in de cloud kan worden opgeslagen. Verder is er ook nog aandacht voor Keynote, een programma om presentaties mee te maken. En in het laatste deel van het schooljaar werken leerlingen in groepjes aan hun eigen filmproductie, een documentaire, korte speelfilm, animatiefilm of een ander soort film.

Veel van het lesprogramma voor informatie & communicatie is al min of meer gereed, maar nog niet alles is gepubliceerd omdat er nog aan geschaafd wordt. Wat gepubliceerd is, is terug te vinden op iTunesU en gewoon te bekijken met een iPad. Iedereen met een iPad kan zich op deze lessen abonneren. Het vak is terug te vinden op iTunesU onder ‚ischolengroep’ en heet informatie & communicatie. Leest u dit op een iPad? Klik dan hier om het vak meteen te bekijken!

P. Schuitema,
docent I&C

I&C 1

I&C 5