Interview: Lisa Buizer wint prijs voor ‘Lessons Learned’

Eliz ErsoyAlgemeen

Lisa Buizer, 5 vwo leerling op het Emmauscollege, heeft een aanmoedigingsprijs gewonnen voor de schrijfwedstrijd ‘Lessons Learned’ van het platform Nieuw Wij! De inspiratie voor haar spraakmakende essay haalde ze onder andere uit gesprekken met haar vriendinnen en het boek ‘Damn Honey’, een ‘positief feministisch pamflet’, geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Lisa’s essay ‘Waarom Gaston de engste Disney-schurk is’ is gepubliceerd op de website van Nieuw Wij, een platform dat culturen, religies, levensbeschouwingen en individuele burgers met elkaar wil verbinden.

We waren benieuwd hoe Lisa besloot om mee te doen aan de wedstrijd en wat haar plannen voor de toekomst zijn. We stelden haar een aantal vragen.

Hoe besloot je om mee te doen aan de schrijfwedstrijd?
“Ik voelde op een avond de motivatie en ik dacht: weet je wat, ik ga die Lessons Learned schrijven! Ik heb van een vriendin van mijn moeder het boekje ‘Damn Honey’ gekregen. Het gaat over bepaalde opvattingen/misvattingen over vrouwen, die de schrijvers stuk voor stuk willen omkegelen. Dat interesseerde mij heel erg. Vanuit daar ben ik gaan zoeken naar meer verhalen over feminisme. Dit komt ook terug in mijn essay.”

Waar komt je interesse voor feminisme vandaan?
“Het feit dat de voorbeelden die ik in mijn essay noem niet alleen voorbeelden zijn, maar ook echt voorkomen, maakt het voor mij belangrijk om me hier goed in te verdiepen. Zoals ik in mijn essay schreef, ben ik niet bang voor een heks met acht armen die ergens diep in de oceaan de macht van Triton wil overnemen. Maar wel voor een man die Belle, van Belle en het Beest wil onderdrukken. Hij dringt zich aan haar op en beweert dat zij niet na hoeft te denken, want ze hoeft toch alleen maar achter het fornuis te staan. Het is het zo eng, omdat het heel dicht bij de realiteit komt. Het is iets wat nog steeds voorkomt, hier en over de hele wereld. Dit inspireerde me om te schrijven over feminisme.”

“Het is het zo eng, omdat het heel dicht bij de realiteit komt. Het is iets wat nog steeds voorkomt, hier en over de hele wereld.”

Lisa praat met haar vriendinnen ook over haar eigen ervaringen in haar dagelijks leven. Zo werkte ze afgelopen zomer in de horeca en moest ze wel eens in het donker (alleen) naar huis fietsen.

“Dan gebeurde het dus vaker dat ik op de fiets werd nageroepen en daar heb ik het over met een vriendin. Hoe het eigenlijk echt niet kan en dat we hier aandacht voor willen. Dat is belangrijk en nodig.”

Wat hoop je dat mensen meenemen uit je essay?
“Ik kan niet in mijn eentje de hele wereld veranderen en zorgen dat elke vrouw over de hele wereld veilig over straat kan. Maar ik kan er wel voor zorgen dat er meer aandacht voor komt en meer bewustwording ontstaat over het probleem dat speelt. Daarom bespreek ik dit in mijn essay. Ik hoop ook dat er meer mensen komen die snappen dat dit een probleem is en dat er echt iets aan gedaan moet worden.”

“Ik kan niet in mijn eentje de hele wereld veranderen en zorgen dat elke vrouw over de hele wereld veilig over straat kan. Maar ik kan er wel voor zorgen dat er meer aandacht voor komt en meer bewustwording ontstaat over het probleem dat speelt.”

Kom je vaker misvattingen tegen over feminisme?
“Zeker. Ik zie ook veel dat mensen denken dat feministen mannen haten. Dat is totaal niet het uitgangspunt van het feminisme. Het is nu alleen heel ongelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen, nog ongelijker dan je waarschijnlijk denkt. Dat is problematisch, dat ik dat wel kan zien, maar er niks aan gedaan wordt. Het is dus niet dat we mannen haten. We denken als feministen gewoon dat we als man en vrouw gelijk zijn. Dat zien we graag terug in de samenleving.”

“We denken als feministen gewoon dat we als man en vrouw gelijk zijn. Dat zien we graag terug in de samenleving.”

Weet je al wat je gaat doen na het behalen van je vwo-diploma?
“Ik wil graag dat mensen zich veilig en goed voelen en denk dat ik hierin een verschil kan gaan maken. Daarom denk ik erover na om bestuurskunde te studeren. Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen voor vrouwen, en ook in het algemeen voor de samenleving.”

“Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen voor vrouwen, en ook in het algemeen voor de samenleving.”

Wil je vanaf nu ook meer doen met schrijven?
“Ik vind het leuk om verhalen te vertellen met een boodschap. Daarom sprak deze wedstrijd me ook aan. Als er meer van zulke wedstrijden komen, ga ik zeker meedoen!”

Lisa Buizer in de schoolkrant: ‘Wij feministen’

Op korte termijn kunnen we van Lisa een artikel verwachten in de schoolkrant van het Emmauscollege. Dat zal gaan over feminisme.

“Ik zat er gisteravond aan te denken. Voor de titel van het stuk denk ik aan iets in de richting van ‘Wij Feministen’. Ik had namelijk eerst ook misvattingen over wat feminisme inhoudt. Als feministen zien we gewoon graag dat iedereen vrij en veilig is.” 

Zelf deelnemen aan schrijfwedstrijd

Kun je goed schrijven en wil je zelf ook een keer deelnemen aan een schrijfwedstrijd? Volg ons dan op Instagram/Facebook voor updates over de eerstvolgende schrijfwedstrijd!