iPad: update naar iOS8 en Studiekit

Patrick SchuitemaAlgemeen

Sinds kort is het nieuwe besturingssysteem voor de ipad beschikbaar, genaamd iOS8. Doe de software-update via Instellingen om in de les prettig te kunnen werken. Er is ook een nieuwe versie van Studiekit.

Update iOS8

ios8-610x375Gelukkig is er niet heel vaak een update van het besturingssysteem zoals nu, want de update neemt wel wat tijd in beslag. Doe de update thuis, dus niet in de les. Het kan zijn dat je ipad de melding geeft om eerst geheugen vrij te maken alvorens de update gedaan kan worden. Je kunt hem dan het beste aan een vaste computer hangen en eerst een keer reservekopie maken op de harde schijf van je computer. Als je daarna de update doet, heb je ook minder ruimte nodig op je iPad dan dat je de update direct op je iPad doet.

De iPad is zo gemaakt dat je alles er in principe van kunt verwijderen. Je aankopen zijn bekend bij Apple dus die kun je er altijd gratis opnieuw opzetten. Je foto’s zitten in de cloud, net als je documenten (dat leer je ten minste bij het vak informatie & communicatie). Mocht je in de toekomst tegen de grenzen aanlopen van je opslagcapaciteit, bedenk dan dat schoolwerk belangrijker is dan allerlei leuke spelletjes…

Familiedeling
vanaf iOS8 is het mogelijk om familiedeling aan te zetten. Dat kan interessant zijn als er in een gezin meerdere iPads of iPhones zijn. Alle gezinsleden kunnen dan ‘meeliften’ met de aankopen van een ander en toch een eigen Apple ID behouden.

mzl.tqhuarqrUpdate Studiekit


Op 2 oktober is een nieuwe update van de app Studiekit beschikbaar in de App Store. In deze release worden naast kleine bugfixes de volgende problemen opgelost:

  • Bij het uitvoeren van een nieuwe update moesten gebruikers opnieuw uitloggen en inloggen om gebruik te kunnen maken van de ebooks. Dit is opgelost.
  • Af en toe verscheen bij het downloaden van ebooks, die wel beschikbaar zijn, een foutmelding over “het downloaden is niet mogelijk”. Dit is opgelost.

Na het uitvoeren van deze update kan het voorkomen dat niet alle gedownloade boeken beschikbaar zijn. Noordhoff onderzoekt dit en werkt aan een definitieve oplossing.

In de App Store verschijnt automatisch de notificatie dat de Studiekit update beschikbaar is. Het kan zijn dat je nog één keer opnieuw moet uitloggen en moet inloggen* om de nieuwe update goed uit te voeren.  Na deze update is dit probleem opgelost en hoef je bij toekomstige updates niet meer opnieuw uit te loggen en in te loggen.

*Let op:
Inloggen in Studiekit doe je altijd via Magister > digitale leermiddelen (boekjes links onderin) > kies een vak van Noordhoff, bijvoorbeeld aardrijkskunde. De handleiding voor het installeren van boeken die je aan het begin van het jaar hebt ontvangen vind je ook nog eens hier.