Is de BètaPlusklas iets voor jou?

Het SchoolvoorbeeldExcellentie


Heb jij wel eens het idee dat je wat extra uitdaging zou willen op school? Vind je het leuk om je vast te bijten in een niet-alledaags probleem? Wil je wel eens wat meer weten over waar moderne wetenschap zich mee bezighoudt? Heb je naast je reguliere vakken nog ruimte om er iets bij te doen? Heb je biologie en natuurkunde in je pakket?
Dan is de BètaPlusklas iets voor jou!
Aankomend schooljaar starten we in 5 vwo met een nieuwe BètaPlusklas onder begeleiding van de heer Van der Hoeven (HOE) en mevrouw Van den Braak (BRA).
Wat is de BètaPlusklas?
Gedurende komend schooljaar volg je een lesprogramma van twee uur per week. Het betreft een blokuur dat bij voorkeur ingepland zal worden tijdens KWT en één aansluitend uur (dit kan betekenen dat je komend jaar één lesuur van een ander vak niet kunt bijwonen).

 • Tijdens deze uren krijg je lessen over moderne natuurkunde (deeltjesfysica) en hedendaagse biologie. Het gaat daarbij om onderwerpen die niet binnen het normale lesprogramma vallen. 
 • Huiswerk in de vorm van opgaven proberen we tot een minimum te beperken en zo veel mogelijk tijdens deze lessen te doen.
 • Je krijgt de gelegenheid om al in 5V je profielwerkstuk over een natuurkunde- of biologie onderwerp af te ronden; dit gebeurt wél voor een groot deel in eigen tijd (en als je je PWS liever bij een ander vak wilt doen, dan kan dat gewoon op het moment dat je in 6V zit en maak je in de BètaPluslessen een werkstuk van vergelijkbare omvang (80 uur) voor biologie of natuurkunde).
 • Gedurende het jaar maken we mogelijk een aantal excursies (soms ook in eigen tijd; hieraan kunnen kosten voor openbaar vervoer / entree  verbonden zijn).
 • Als klap op de vuurpijl gaan we aan het eind van het jaar met de BètaPlusklas op excursie naar de deeltjesversneller in Genève (de kosten voor deze meerdaagse excursie zijn voor rekening van jou en/of je ouder(s)/verzorger(s)).

Wat verwachten we van je?

 • inzet en enthousiaste deelname; bij onvoldoende deelname zal je het BètaPlus-programma moeten verlaten en neem je gewoon weer deel aan de reguliere lessen
 • bereidheid om in eigen tijd deel te nemen aan excursies en aan je PWS te werken
 • bereidheid om zelfstandig de lesstof van gemiste lessen bij andere vakken in te halen / bij te houden
 • aan het eind van het jaar en in 6V presenteer je je PWS aan je klasgenoten, familie en docenten

Wat levert het op?

 • een leerzaam jaar waarin je met veel nieuwe zaken op bèta-gebied kennis maakt
 • de unieke kans om de deeltjesversneller in Genève met eigen ogen te aanschouwen
 • na het voltooien van het BètaPlus-jaar krijg je, bij voldoende inzet en deelname, een certificaat dat bijvoorbeeld van meerwaarde kan zijn bij inloting voor bepaalde studies op een universiteit

Hoe kom ik in de BètaPlusklas?
 
Ben je enthousiast geworden en denk je ‘dit is iets voor mij’? Dan kun je tot vrijdag 14 juni aanstaande bij BRA of HOE aangeven dat je graag wilt deelnemen aan de BètaPlusklas. Er is een maximale groepsgrootte van 20 personen, daarom vragen we je om het volgende te doen:

 • Schrijf een motivatiebrief met daarin waarom juist jij de kans zou moeten krijgen om deel te kunnen nemen aan de BètaPlusklas
 • Voeg een lijst met je cijfergemiddelden bij voor al je vakken
 • Wees origineel!

Na het ontvangen van de brieven (uiterlijk 14 juni 2013) zullen wij bij mentoren en collega’s navraag doen, zorg dus dat deze op de hoogte zijn van je brief…

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Loop dan even bij ons langs in C11 of mail ons (dit geldt natuurlijk ook voor jullie ouders).
 
Succes met het schrijven van de brief, en misschien tot volgend jaar in de BètaPlusklas!

 

mw. S. van den Braak (BRA)    
dhr. A. van der Hoeven (HOE)