Junior Science Erasmus MC

Het SchoolvoorbeeldExcellentie

Op donderdag 11 april a.s. kunnen enthousiaste bovenbouwleerlingen met biologie in hun pakket een seminar volgen aan het onderwijscentrum van het Erasmus MC. Dit keer zal het het onderwerp ‘vieze vaten’ (hart- en vaatziekten) zijn. Er zijn slechts 30 plaatsen beschikbaar.
Geïnteresseerde leerlingen kunnen zich voor 29 maart opgeven bij mw. Taytelbaum (
tay@emmauscollege.nl). In de week van 2-5 april krijgen zij bericht of zij meekunnen. Voor meer informatie: zie het bericht op de ELO van 19 maart).


M.Taytelbaum, docente biologie


Jaarlijks sterven in Nederland ruim 20.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Deze ziekten worden vaak veroorzaakt door aderverkalking. Vieze vaten dus! Vet en/of bindweefsel hoopt zich op in de slagaders. Er ontstaan plaques. De samenstelling van deze plaques bepaalt hoe gevaarlijk het vieze vat is. Artsen willen graag weten welk type plaque een patiënt heeft, maar om iemand te opereren om alleen maar te kijken… Medisch technologen spelen hierop in. Zij ontwikkelen geavanceerde apparatuur waarmee artsen zonder operatie toch in het lichaam van hun patiënt kunnen kijken. Een goed voorbeeld is een hartkatheter. Een dun buisje dat via de lies of de pols in de bloedvaten wordt gebracht en in de slagaders rond het hart ‘kijkt’ of er sprake is van een vernauwing.
Inmiddels kan er al veel meer. Op de afdeling Biomedische Techniek van het Erasmus MC bedacht Ton van der Steen, medisch technoloog, onder andere een katheter die plaques kan bevoelen zonder ze aan te raken. Met geluid en infrarood licht wordt bepaald of er een plaque is, en waaruit deze bestaat.
Hoe is deze katheter ontwikkeld? Hoe wordt een idee een apparaat? Welke apparatuur zou Ton van der Steen nog graag ontwikkelen? Een seminar op het grensvlak tussen geneeskunde en techniek.