Junior Science Seminar: "Vieze vaten"

Het was weer een interessante middag in de prachtige collegezaal van het Erasmus MC. Het thema was ‘vieze vaten’. Elk jaar sterven in Nederland ruim 20.000 mensen door vieze vaten, terwijl ze niet eens weten dat hun vaten vies zijn. Aderverkalking ontstaat door ophoping van vet en bindweefsel in zogenaamde plaques. Gelukkig bestaat er zoiets als een hartkatheter. Een dun buisje dat via de lies of de pols in de slagaders rond het hart ‘kijkt’ of er sprake is van een vernauwing. Maar artsen willen ook weten waaruit een plaque bestaat. Ton van der Steen, medisch technoloog bij het Erasmus MC, bedacht een katheter die de plaques niet alleen ‘ziet’ maar ook ‘voelt’. Zonder aan te raken. Hoe werkt dat? Hoe wordt een idee een technologie? Welke hulpmiddelen zou hij nog graag ontwikkelen?

Professor Ton van der Steen bracht aan het licht dat de arts van de toekomst niet meer zonder goede medische apparatuur kan werken: de huisarts zal een belangrijke rol gaan spelen in het screenen van hartaandoeningen, waardoor de weg naar het ziekenhuis niet altijd meer nodig zal zijn. Middels licht- en geluidsgolvenecho kan men precies zien of de eventuele vernauwing in een kransslagader ook daadwerkelijk tot een hartinfarct zal lijden. Als de plaques in de vernauwing niet uit vetweefsel bestaan en omgeven zijn door een kalklaagje  is er geen risico aanwezig, dus geen hartoperatie nodig. De techniek werd op een groot scherm geprojecteerd, waardoor we mee konden kijken in het hart van de “patiënt, in dit geval een vrijwilliger uit de zaal.


M.Taytelbaum, docent biologie

Neila is Jonge Denker des Vaderlands!

Neila Bakija boekt succes na succes. Na een prachtige speech en een spannende gespreksronde in de finale mag Neila zich Jonge Denker des Vaderlands noemen. Het komende jaar zal zij de Denker des Vaderlands, prof. dr. René ten Bos, bijstaan bij diverse mediaoptredens. Van harte gefeliciteerd!  Lees meer →

Voorstel Neila c.s. gaat naar Europees Parlement!

Van 4 tot 11 november vond het internationale Model European Parliament plaats in Helsinki. Neila Bakija uit 6V was een van de acht gedelegeerden van Nederland. Ze zat in de commissie “Women’s Rights and Gender Equality”, die een grote overwinning heeft geboekt. Hun voorstel is door de meerderheid van het “parlement” goedgekeurd! 
Lees meer →

Neila naar de finale van Jonge Denker des Vaderlands

Neila Bakija heeft het weer gedaan: ze heeft zich nu weten te plaatsen voor de laatste ronde van de Jonge Denker des Vaderlands. Na een columnwedstrijd behoort zij tot de laatste 14 kandidaten voor de titel Jonge Denker des Vaderlands. Lees meer →