Junior Science seminar

Het SchoolvoorbeeldExcellentie

Op donderdag 14 november, van 13.45 tot 18.00, organiseert het Erasmus MC het voorlopige laatste Junior Science seminar. Je kunt voor deelname aan het seminar 3 OVO uren krijgen. Het formulier hiervoor moet je zelf ophalen bij het decanaat. Als school mogen we 20 leerlingen mee nemen.

Wil jij graag mee? Laat dit dan voor 7 november 12.00 weten door een mailtje te sturen naar tay@emmauscollege.nl en ger1@emmauscollege.nl met een korte motivatie van maximaal 10 zinnen waarin je vertelt waarom je graag mee wilt, wat je interessant aan het seminar lijkt en wat je denkt te leren van het seminar.

Als er meer dan 20 aanmeldingen zijn, wordt er op basis van deze motivatie geselecteerd. Leerlingen die geselecteerd zijn reizen, na het 4e uur, zelf naar het Erasmus MC. Er wordt daar om 13.45 verzameld voor Collegezaal 1. Hieronder vind je meer informatie over het seminar.

Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC, Rotterdam – Collegezaal 1. 


Titel: Op leven of dood

Alles over orgaandonatie
Dr. Frank Dor, transplantatiechirurg
Dr. Nicole van Besouw, medisch bioloog
Hanneke Hagenaars, transplantatiecoördinator

Ja of nee.
Wil jij na je overlijden je organen beschikbaar stellen voor transplantatie? De vraag is eenvoudig, de keuze misschien niet. Niet eenvoudig, wel belangrijk. Want honderden patiënten wachten op een transplantatie van een of meerdere organen. Helaas overlijden jaarlijks meerdere mensen terwijl ze op de wachtlijst staan. Wat komt er allemaal kijken bij een orgaantransplantatie? En wat betekent dit voor donor en ontvanger? Tijdens het seminar wordt orgaantransplantatie vanuit drie uiteenlopende expertises belicht. 

Frank Dor is transplantatiechirurg. Hij vertelt over de dagelijkse praktijk in de operatiekamer, waarin levende orgaandonaties steeds vaker voorkomt. Nicole van Besouw doet als medisch bioloog onderzoek immunosuppressie. Na een transplantatie krijgt een patiënt medicijnen die het risico op afstoting moeten verkleinen. Deze medicijnen hebben vervelende bijwerkingen en worden dus het liefst zo kort mogelijk gegeven. Nicole probeert testen te ontwikkelen die voorspellen wanneer afbouw of beëindiging van de medicatie mogelijk is. Hanneke Hagenaars is transplantatiecoördinator in het Erasmus MC. Zij informeert en begeleidt nabestaanden en levende donoren in het traject voorafgaand aan een donatie. Zij zal vertellen wat er bij een donatie komt kijken en kan alle vragen over de gang van zaken beantwoorden.