KCV: Ken je Klassieken Quiz

Het SchoolvoorbeeldGymnasium

In de KCV-lessen (Klassieke Culturele Vorming) werd behalve aan mythologie ook aandacht besteed aan de geschiedenis van Rome en Griekenland in de oudheid, de onderwereld van de Grieken en Romeinen, en de filosofie van de oudheid. Al deze kennis konden leerlingen goed gebruiken tijdens de Grote Ken je Klassieken Quiz die op 29 november werd gehouden in de aula van onze school. 


Een kleine 90 leerlingen had zich opgegeven voor deze Quiz: alle leerlingen uit 5G en 46 leerlingen uit 4G.
In teams van vier of vijf leerlingen speelden zij digitaal op hun telefoon het eerste deel van de Quiz met mc-vragen. Een luid gejuich steeg op als iedereen de vraag had beantwoord en het goede antwoord bleek te zijn gegeven. Na 40 vragen in de categorieën mythologie, geschiedenis en literatuur, was het tijd voor frisdrank en een speculaaspop, keurig verzorgd door het OOP van de keuken. Na nog een ronde met open vragen voor elke groep en lijstjes, waarbij leerlingen konden inzetten op hoeveel werken van Herakles of Romeinse keizers ze zouden kunnen opnoemen, èn nog 10 mc-vragen, was er dan eindelijk een winnaar.

Verrassend genoeg werd de Quiz gewonnen door een team uit 4V, namelijk Bastiaan Smit, Julian Kruithof, Matthijs Rosbergen, Jeremy van der Heijden en Neetish Naipal. Het team dat als tweede eindigde bestond uit Esther van Delft, Renske Dunnewold en Lucas Eskens. Ook op de derde plaats eindigde een team uit 5G, namelijk Tom van der Graaf, Jeroen Kerkum, Juri Rosvetov en Bas van Leeuwen. De teams die als eerste en tweede zijn geëindigd, mogen op zondag 10 februari meedoen aan de landelijke voorronde van de Ken je Klassieken Quiz in het Allard Pierson museum in Amsterdam. Mevrouw Arends zal hierover met de betreffende teams contact opnemen.

Wat ons betreft was het een zeer geslaagde, gezellige en leerzame middag. Ook volgend jaar zal er zeker weer een Ken je Klassieken Quiz op het Emmauscollege worden gehouden.

mw. L. Arends,
coördinator KCV