KCV: toneel en film

Het SchoolvoorbeeldGymnasium

Leerlingen met Grieks en/of Latijn in de bovenbouw hebben de afgelopen maanden deel kunnen nemen aan verschillende KCV-activiteiten. KCV staat voor Klassieke Culturele Vorming. De leerlingen zijn naar het theater geweest, hebben een filmmiddag gehad en/of hebben deelgenomen aan de Grote Ken je Klassieke Quiz. Ook voor 2013 staan nog een aantal activiteiten op stapel.


 
Toneel en mythologie

Tijdens de lessen is er aandacht besteed aan de mythologische verhalen rondom Herakles, Theseus en Jason: drie grote Griekse helden. In aansluiting hierop zijn veel leerlingen uit 4G samen met enkele leerlingen uit 5G op woensdag 3 oktober naar de Heraklesmarathon geweest van toneelgroep De Appel in Den Haag. Deze elf uur durende toneelmarathon volgt in negen delen van ongeveer 50 minuten het leven van Herakles, dat verbonden is met dat van twee andere Griekse helden, Jason en Theseus. Onder leiding van dhr. Roos, mevr. Westerling en mevr. Claessen hebben de leerlingen een unieke theaterdag beleefd.


Voor leerlingen die dit iets teveel van het goede vonden, was er op vrijdag 5 oktober de gelegenheid om de toneelvoorstelling ‘Wie vermoordde Ifigeneia’ te bezoeken van het Hofpleintheater in Rotterdam. Leerlingen uit 3G en 4G bezochten deze voorstelling van vijf kwartier over het meisje Ifigeneia dat aan de vooravond van de Trojaanse oorlog door haar vader moet worden geofferd. Gelukkig wordt zij gered door de godin Artemis en later teruggevonden door haar broer Orestes. De voorstelling gaat ook over de vraag wie bepaalt hoe een verhaal op het toneel wordt gepresenteerd: wie betaalt, bepaalt?! Twee rechercheurs onderzoeken de zaak van Ifigeneia en komen tot deze conclusie.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van deze mythologische verhalen op het toneel, zal er op vrijdag 26 april de gelegenheid zijn om in schoolverband de voorstelling ‘Medea’ van het Hofpleintheater te bezoeken. Vanaf begin maart kunnen leerlingen uit 2G t/m 6G zich hiervoor inschrijven op de ELO!


Film
Op 14 november was er een filmmiddag voor de leerlingen uit 5G. Tijdens deze gezellige middag hebben we het begin van de serie ‘Rome’ bekeken, waarin een beeld wordt geschetst van het Rome in de eerste eeuw v.Chr. toen de generaals Caesar en Pompeius met elkaar de strijd aangingen om de macht over het Romeinse Rijk. Deze serie laat een goed beeld zien van het leven in de Romeinse tijd voor de elite èn voor de gewone man en vrouw. We hopen in januari ook nog zo’n middag te kunnen organiseren voor leerlingen uit 4G.

mw. L. Arends,

coördinator KCV