Kunstklas naar Utrecht

Het SchoolvoorbeeldActiviteiten

Op donderdag 17 oktober zijn we met de leerlingen uit 5vwo die het vak Kunst Beeldende Vormgeving volgen een dag naar Utrecht geweest om ons te verdiepen in het examenonderwerp “De Cultuur van de Kerk”.

Omdat er op de snelweg 20 kilometer file stond, begonnen we de dag met een tocht over provinciale wegen door het stroomgebied van de Hollandse IJssel. In Utrecht bezochten we de Romaanse Pieterskerk, met in de donkere crypte het graf van bisschop Bernold uit de 11de eeuw, de Gotische Domkerk en het museum Catharijneconvent. Overal gaven enthousiaste en deskundige rondleiders (soms iets te veel) gedetailleerde achtergrondinformatie over bijvoorbeeld heiligenbeelden, reliekschrijnen, grafreliëfs en altaarstukken. Tussen de bezoeken door speurden we naar middeleeuwse resten in de stad, liepen langs de grachten en over de werven en begaven ons tussen de Utrechtse daklozen om de romaanse kruisgang van de Mariakerk te gaan bekijken (zie foto).
Na sluitingstijd van de musea bleven de winkels nog open (het was koopavond) en dus was er ook nog volop gelegenheid om kennis te maken met de helder verlichte winkelinterieurs van het 21ste-eeuwse Utrecht.
 
N. Jongeneel en L. Stam