Internationalisering

Ank MinkmanGymnasium

Alle vierde klassers zijn deze week op uitwisseling. De bestemmingen zijn divers; van Engeland tot Rusland en van Spanje tot Turkije. Onze gymnasiasten zijn afgereisd naar Çan in Turkije. Deze uitwisseling biedt onze leerlingen de unieke gelegenheid in de voetsporen te treden van de Grieken en Romeinen in Turkije. Ook leren zij de Turkse gastvrijheid kennen en kunnen zij genieten van alle mooie dingen die Turkije te bieden heeft.
CanMet wie?
Onze partnerschool in Çan in het Noordwesten van Turkije is een middelbare school die qua niveau vergelijkbaar is met onze school. Het is een wat kleinere school met ongeveer 520 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De leerlingen hebben lessen in dezelfde vakken als onze leerlingen en een vergelijkbaar rooster.

Programma
Deze week gaan we genieten van de Turkse cultuur en gaan veel dingen zien. Çan is een goede uitvalsbasis om diverse beroemde overblijfselen van de Griekse en Romeinse oudheid te bezoeken. Het beroemdste is wel de antieke stad Troje. Ook de stad Pergamon staat op het programma, waar het beroemde Zeusaltaar heeft gestaan en waar we naast de oude akropolis een heiligdom van Asclepius bezoeken, de antieke god van de geneeskunst. De laatste klassieke resten die we gaan bekijken liggen boven op een heuveltop in het antieke stadje Assos. Daar vinden we de overblijfselen van een mooie Athenatempel, en genieten we van het prachtige uitzicht voordat we onderaan de heuvel nog een groot theater bezoeken. Later in de week bezoeken we een moskee, een heel indrukwekkende ervaring die ons een goed beeld geeft van hoe een moskeebezoek verloopt. Ook gaan we naar het eiland Gallipoli, waar zich een belangrijke slag in de Eerste Wereldoorlog heeft afgespeeld. In het gezellige Çanakkale kan je winkelen, over de boulevard lopen en de sfeer van een kuststad ervaren.