Paarse Vrijdag

Ank MinkmanActiviteiten

De zesde Paarse Vrijdag is door een vernieuwde GSA goed opgezet en begeleid.

Natuurlijk begint Paarse Vrijdag altijd thuis met het uitzoeken van iets paars om aan te trekken, zodat op school meteen duidelijk is dat jij oké bent met niet-heteroseksualiteit en andere genders. Daarna loopt iedereen onder de paarse ballonnenboog door en kijken de meesten of er een armband (of meer!) te scoren valt. De Paarse Vrijdag Krant was al aan de meeste leerlingen uitgedeeld, maar voor wie dat misgelopen was, was er de mogelijkheid om ‘m in de Binnenhof op te halen. Bij de GSA-stand konden ook gelijk de nagels gelakt worden en naar toepasselijke muziek geluisterd worden.

Alle elf brugklassen hadden vooraf al een VIP-behandeling gekregen, zodat ze wisten wat er zou gebeuren en wat er van hen verwacht werd. Op de dag zelf zijn leden van de GSA alle klassen langs geweest om een quiz met de leerlingen te doen. In de pauzes werd diezelfde kahoot in lokaal A13 gespeeld, wat bruggers op het idee bracht om te controleren of ze met voorkennis alsnog een prijsje konden winnen. Een aanwezige docent kon niet tegen zoveel (voor)kennis op!

We kijken terug op een fijne dag, waar iedereen heeft laten zien dat respect voor anderen niet om onverschilligheid draait. Het draait namelijk juist om samen het verschil maken, door ruimte en tijd te geven om over LHBTIQP+ na te denken, te lezen en te praten.

In april besteedt de GSA aandacht aan de Day (Week) of Silence.