Programmeren met Arduino in 5 havo

Eliz ErsoyAlgemeen

Een Rubiks kubus oplossen of M&M’s op kleur sorteren met een computer: het is allemaal mogelijk met het platform Arduino. Leerlingen van 5 havo leren te werken met dit platform bij het vak Informatica. Ze leren hoe ze allerlei lampjes, motortjes, knopjes en sensoren aan kunnen sluiten. De Arduino bestuurt alles met code die ze zelf hebben geprogrammeerd. Met Arduino kunnen leerlingen allerlei projecten creëren. Benodigdheden voor het gebruik van een Arduino zijn: een computer met internet, een Arduino met aan te sluiten apparatuur en natuurlijk een hele bos draadjes.
Thijmen en Kay, leerlingen uit 5 havo, zeggen het leuk te vinden om aan de slag te gaan met de Arduino.

“We leren nu nog de basis. Ik weet nog niet helemaal wat ik doe, maar er zijn instructievideo’s die we volgen. Nu leren we bijvoorbeeld om het lichtje aan en uit te laten gaan, met verschillende snelheden. Later leren we meer dingen met het programma. Je kunt zelfs een kubus leren besturen”. Kay

Elke leerling krijgt een eigen Arduino-bakje, samengesteld door Sander van Geest en Arie Pieter, docenten Informatica op het Emmauscollege.
Vervolg: programmeren met Arduino
Later in het schooljaar gaan leerlingen aan de slag met een groter project. Benieuwd hoe deze opdracht eruit komt te zien? Volg ons dan via Instagram/Facebook !