PWS-presentaties BètaPlus-klas

Estelle HendriksExcellentie

Dit jaar hebben 13 getalenteerde leerlingen uit 5vwo deelgenomen aan de BètaPlus-klas. Een belangrijk onderdeel hiervan was het schrijven van een profielwerkstuk. Afgelopen dinsdag hebben de leerlingen het resultaat van maanden hard werken aan elkaar en aan hun familie gepresenteerd… en wat hebben ze het goed gedaan!

Zo hebben Carlijn, Maureen en Naomi ons uitgelegd hoe genome editing een bijdrage kan leveren aan het verminderen van voedseltekorten in de wereld en hoe je met deze techniek zelfs kwalitatief betere voeding zou kunnen produceren.

Valentijn en Gijs hebben laten zien aan welke voorwaarden een Mars Rover moet voldoen om zo optimaal mogelijk te kunnen bewegen op de Rode Planeet. Zij visualiseerden hun ontwerp met een interactieve animatie en daagden ons uit om hier zelf ook mee te experimenteren.

Sarah en Kim presenteerden met veel enthousiasme hun bevindingen over de biologische klok en vertelden hoe we door de juiste dingen op het juiste moment van de dag te doen optimaal gebruik kunnen maken van het ritme van deze biologische klok.

Witold en Nino berekenden hoe een ‘lift naar de ruimte’ eruit zou kunnen zien. We weten nu dat materiaalkeuze, de plek waar je zo’n lift bouwt en contragewichten daarbij van essentieel belang zijn. Het lijkt op dit moment nog science fiction, maar wellicht is het in de toekomst een alternatief voor transport per raket.

Veronique en Frédérique hebben zich verdiept in een onderwerp waar nog weinig over bekend is: spraakapraxie bij kinderen. Zij lieten ons ervaren waar kinderen met deze aandoening tegen aan lopen en hebben een website ontworpen om de (op dit moment nog lastig te vinden) informatie hierover te bundelen voor deze kinderen en hun ouders.

Tot slot namen Kayra en Lisanne ons mee naar de ijzige maan Europa. Zij ontwierpen een ruimtemissie om te ontdekken of er leven aanwezig is (of was) op deze maan van Jupiter. Aangezien nog niemand op deze verre plek is geweest en we dus niet weten wat we er aan gaan treffen, was dit een zeer uitdagend denk-experiment.

Beste Carlijn, Frédérique, Gijs, Kayra, Kim, Lisanne, Maureen, Naomi, Nino, Sarah, Valentijn, Veronique en Witold: gefeliciteerd met deze mooie afsluiting van het BètaPlus-jaar!


Ben jij een 4VWO’er en enthousiast over de BètaPlus-klas? Lees dan dit artikel voor meer informatie.