Schaduwburgemeester

Ank MinkmanAlgemeen

Akhilesh Bansidhar uit 6VWO doet verslag van zijn bijzondere ervaring als schaduwburgemeester.

“Op vrijdag 9 maart 2018 mocht ik van 08.00 tot 22.00 uur meelopen met Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Ik zit ruim een jaar in de jongerenraad (Young 010) van Rotterdam, in de commissie veiligheid. Een paar weken geleden heb ik de Burgemeester op het Albedacollege, tijdens een debatavond ontmoet. Ik vertelde dat ik vaak naar politiek gerichte avonden, debatten en congressen ga en veel doe om jongeren te betrekken bij de politiek. Ik heb daarom ook samen met een andere jongen uit de jongerenraad een eigen lokale Rotterdamse partij opgericht voor en door jongeren genaamd Jong Rotterdam (lijstnummer 20). Het doel van de partij is om jongeren invloed te kunnen laten uitoefenen op de besluitvorming van de gemeentepolitiek. Daarnaast heb ik een eigen lijst voor de gebiedscommissie opgericht in Prins-Alexander: Kleurrijk Prins-Alexander (lijstnummer 21). Ik doe mee met de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam en de gebiedscommissieverkiezingen in Prins-Alexander op 21 maart. Ik vroeg de burgemeester: ‘Heeft u voor mij tips om succes te krijgen in mijn politieke carrière?’ Hij antwoordde hierop door mij uit te nodigen om een dagje mee te lopen als schaduwburgemeester.

Op vrijdag 9 maart 2018 moest ik mij bij de Kamer van Koophandel melden om een ondernemersontbijt bij te wonen. Daar waren veel directeuren, topmannen en -vrouwen aanwezig. Ik heb de burgemeester daar ontmoet. Hij nodigde mij uit om plaats te nemen aan de speciaal gereserveerde tafel voor de burgemeester en andere sprekers. Op het ondernemersontbijt werd ik door de presentator uitgelicht als speciale gast. Ik mocht naar voren komen en pitchen voor de ondernemers. Na afloop heb ik veel genetwerkt en veel visitekaartjes ontvangen van mensen die mij uitnodigden naar verschillende bijeenkomst. Na het ondernemersontbijt mocht ik met de dienstauto van de burgemeester meerijden naar het stadhuis. De burgemeester liet zijn werkkamer zien en op het stadhuis mocht ik bij verschillende afspraken aanwezig zijn, waarbij ik mee mocht lunchen. Vervolgens zijn we met de dienstauto naar Maassluis gereden, waar er in de raadszaal een vergadering van het algemeen bestuur werd gehouden over de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Er waren diverse wethouders aanwezig, inclusief de burgemeesters van Den Haag en Schiedam. Vervolgens zijn we naar Rozenburg (ZH) gereden waar er jongeren aanwezig waren die verbeterpunten voor Rozenburg hadden bedacht en waar er een rapworkshop en een dictee werd gehouden.

Een dag meelopen met de burgemeester was erg leerzaam en intensief. Het zijn hele lange dagen met veel overleggen, ontmoetingen en stukken lezen. Ik kon goed met de burgemeester opschieten en ik kon veel vragen stellen. Ik heb ongelooflijk veel respect voor de burgemeester. Ik heb gezien en gevoeld dat de Burgemeester met hart en ziel betrokken is bij Rotterdam en de regiogemeenten en het allerbeste voor zijn burgers wil. Een dag meelopen met de burgemeester was een hele mooie kans en ik ben ongelofelijk dankbaar dat ik zo een unieke ervaring heb mogen meemaken.

Met vriendelijke groet,
Akhilesh Bansidhar”