Scholierencongres Sophia Kinderziekenhuis

Het SchoolvoorbeeldExcellentie

 

Op 30 oktober zijn we met een groep van 25 leerlingen naar het scholierencongres van het Sophia Kinderziekenhuis geweest. Het congres was in het kader van het 150-jarig bestaan van het ziekenhuis georganiseerd. De dag begon met een introductie over het ziekenhuis en de 500 (!) beroepen binnen het ziekenhuis.

In de introductie werden we voorgesteld aan een dokter die net op huisbezoek was geweest. In de “live”-video die werd vertoond gebeurde een ongeluk, wat daarna in de collegezaal verder werd uitgespeeld. Een van de aanwezige leerlingen moest zelfs helpen met reanimeren van het slachtoffer (in de vorm van een pop). Erg leuk!

Nadat het slachtoffer was gered, werden de leerlingen opgedeeld in groepen en gingen aan de slag in de workshops. In een van de drie workshops leerden ze kijken naar informatie in röntgenfoto’s en moesten ze aanwijzen wat er aan de hand was. De tweede workshop was gericht op de longen. Hoe voelt het nou om astma te hebben? Dit gevoel werd nagebootst door leerlingen twee keer de trap in de collegezaal op en neer te laten rennen en daarna meteen door een rietje te ademen. In de derde workshop leerden de leerlingen reanimeren. Na een pauze was het tijd om de kennis van die ochtend te testen in een quiz. Verschillende medewerkers in het ziekenhuis hadden een vraag gesteld die per video werd getoond. Leerlingen moesten stemmen op het goede antwoord. Alle antwoorden werden ook nog even besproken zodat iedereen wist waarom een antwoord goed of fout was.

Kortom het was een leuke maar ook heel leerzame dag over de verschillende beroepen in het Sophia Kinderziekenhuis.

Astrid Geerlings,
PAL-student bèta-sectie