WK speedcuben

Ank MinkmanAlgemeen

Verslag van onze leerling Tijmen van der Ree over zijn deelname aan het wereldkampioenschap speedcuben.

“Op zaterdag vertrok ik samen met drie andere Nederlanders naar Australië, voor het wereldkampioenschap speedcuben in Melbourne. Ik zal eerst even uitleggen wat speedcuben is. Dat is het zo snel mogelijk oplossen van een Rubik’s kubus (of een andersoortige kubus). Ik doe vaak aan wedstrijden mee en ben daar best goed in. Het WK wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Er deden bijna 900 mensen uit 52 landen mee.

Bij het speedcuben zijn 18 officiële onderdelen, ik deed aan 7 onderdelen mee. Voor mij is Square-1 het belangrijkste onderdeel. Een square-1 is een kubus met die van vorm verandert als je draait, je lost hem ook heel anders op dan de gewone 3x3x3 kubus. Ik ben Nederlands kampioen op de Square-1 en heb dit voorjaar het wereldrecord gehaald. Dat is jammer genoeg inmiddels alweer door iemand anders verbeterd.

Het WK begon op donderdag, en die dag was ook al de eerste ronde van Square-1. Ik was duidelijk nog erg zenuwachtig, want ik draaide niet zulke goede tijden. Maar met een gemiddelde van 9.39 seconden stond ik toch 7e en ging ik door naar de volgende ronde op vrijdag. In de 2e ronde ging het heel goed! Ik haalde een nieuw Nederlands record (8.30 sec gemiddeld) en stond op de 3e plek in het klassement. De snelste zestien gingen door naar de finale op vrijdagmiddag.

In de finale merkte ik dat zo’n wereldkampioenschap toch wel anders is dan een gewone wedstrijd. Ik was te zenuwachtig om mijn prestatie van eerder de dag nog een keer te halen. Ik haalde een gemiddelde van 9.56 seconden en werd hiermee 13e. Daar baalde ik eerst wel wat van, maar 13e van de wereld is natuurlijk helemaal niet gek!

Op zaterdag en zondag heb ik nog aan de andere onderdelen meegedaan. Met de gewone 3x3x3 kubus haalde ik de 2e ronde op zondag. Mijn gemiddelde in de 2e ronde was 10.93 seconden. Dat is voor mijn doen niet zo goed, maar ik ben hier wel tevreden mee.

Ik wil het Emmauscollege heel erg bedanken voor de kans die ze mij gegeven hebben om naar dit wereldkampioenschap te gaan. Het was een fantastische belevenis!”