De webshop is geopend! Klik hier om naar de webshop te gaan, je kunt hier een iPad aanschaffen met 10% korting. Heb je vragen over het bestellen van een nieuwe iPad? Neem dan contact op meneer P. Keller (kel@emmauscollege.nl).

ICT is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Natuurlijk geldt dat ook voor het onderwijs op onze school! Wij maken gebruik van een een elektrische leeromgeving (ELO) en werken met SmartBoards, MacBooks en iPads. Elke brugklasser heeft een eigen iPad waar hij/zij op werkt. In de les leren we je hoe je op een creatieve en veilige manier met je iPad kunt omgaan en welke apps je goed kunt gebruiken. Ook staan bijna al je schoolboeken op je iPad. Het grote voordeel hiervan is dat er extra oefeningen, bronnen, instructiefilmpjes en audiofragmenten zijn toegevoegd aan het lesmateriaal, waardoor je meer in je eigen tempo en op je eigen niveau kunt werken. Daarbij is je schooltas ook een heel stuk lichter!

Meer weten over de iPad? We hebben alle informatie hierover zo duidelijk mogelijk onder elkaar gezet!


Werken met de iPad

De iPad is een hulpmiddel in de les waarmee je de stof actiever en meer naar persoonlijke behoefte kunt verwerken. We hebben als school gekozen voor de iPad, omdat de App Store de meeste onderwijs-apps ter beschikking stelt en de grote uitgeverijen zich in eerste instantie richten op de iPad. Daarbij is het belangrijk om één besturingssysteem te hebben, om leerlingen te kunnen helpen bij het werken met de iPad. Het is niet mogelijk om een ander merk tablet te gebruiken.

Waarin is de iPad beter dan een papieren boek?

ICT biedt ons ongelooflijk veel mogelijkheden, die wij natuurlijk niet willen laten liggen! Denk bijvoorbeeld aan de extra hulpmiddelen, zoals extra uitlegfilmpjes en opdrachten, die onze leerlingen kunnen maken op de iPad. Met de digitale boeken zorgen we ook voor een lichtere boekentas voor onze leerlingen – niet onbelangrijk!

Natuurlijk blijven we gebruik maken van de papieren mogelijkheden. Zo bekijken we ieder jaar per vak wat de beste balans is tussen papieren en digitale hulpmiddelen. Soms zijn papieren (werk)boeken namelijk onmisbaar!

Staan alle boeken op de iPad?

Bijna alle schoolboeken staan op de iPad. Dit scheelt een hoop gewicht in je schooltas!

Wordt er nog geschreven met pen en papier?

Voor ieder vak wordt naast digitale boeken ook nog een schrift (en soms een werkboek) gebruikt.

Zit ik met technische problemen zonder boeken?

De boeken zijn vaak op verschillende manieren te raadplegen. De meeste boeken zijn online te bekijken, maar sommige boeken kunnen ook offline bekeken worden. Wanneer dat niet het geval is, kunnen wij vaak ook een pdf van het boek aanbieden.

Werken leerlingen heel de dag op de iPad?

Een hele dag werken op de iPad? Nee, dat komt niet voor bij ons op school. De iPad is voor ons een hulpmiddel om te variëren in de les. Daarom gebruiken we nooit een geheel heel achter elkaar de iPad.

Kan de iPad op school worden opgeladen?

Zeker! Onze kluisjes zijn voorzien van een USB-aansluiting waar de iPad opgeladen kan worden. Dit zal alleen niet zo snel gaan als thuis. Daarom is het belangrijk dat de iPad thuis volledig opgeladen wordt.


Beheer en Veiligheid

Beheer

In de eerste plaats ben je zelf verantwoordelijk voor het beheer van je iPad. Bij het vak Informatie & Communicatie leer je hoe je dat het beste kunt doen. Verder zijn onze medewerkers ICT goed bereikbaar en altijd bereid om mee te denken en te adviseren. Ook vragen we aan je ouders om samen met jou accounts aan te maken, voor bijvoorbeeld Apple en Google. Dan kunnen jouw ouders je ook helpen als dat nodig is.

Veiligheid

We beschikken over een contentfilter dat ongewenste sites en spam blokkeert. Ook de verbinding via het cijfer- en administratiepakket en onze ELO is beveiligd. De mentor en de docent Informatie & Communicatie (IC) leert jou om op een veilige manier gebruik te maken van alle mogelijkheden op het net. Daarbij raden we je ook aan om je iPad niet aan anderen uit te lenen. En dat je natuurlijk zuinig met je spullen omgaat!

Afleiding

De iPad is primair bedoeld voor schoolgebruik. Op school is het dus niet de bedoeling om spelletjes op de iPad te spelen. Via contentfilters houden we het gebruik van spelletjes zoveel mogelijk beperkt. Soms is het nodig om technisch bepaalde functionaliteiten te blokkeren. Op school doen we dat door gewelddadige en expliciete inhoud te blokkeren.

ICT-protocol

Om het ICT-gebruik binnen de school in goede banen te leiden, hebben wij een ICT-protocol ontwikkeld. Hierin zijn alle regels opgenomen ten aanzien van het gebruik van computers, iPads en mobiele telefoons. Als je op school gebruik maakt van ICT (iPad, computer, smartphone), dient dat te gebeuren binnen de regels die we hebben vastgelegd.

Belangrijk voor je ouders

Bij ons op school zijn leerlingen zelf verantwoordelijk voor het beheer van hun iPad. Als ouder kunt u technisch grip houden op het iPadgebruik van uw kind door middel van ouderlijk toezicht. Ook kunt u als ouder bepaalde zake op de iPad beperken.

Wat betreft afleiding van de iPad raden wij ouders af om spelletjes op de iPad toe te staan. Daarbij hopen we dat u met u kind in gesprek gaat over afleiding, net zoals wij met de leerlingen op school doen. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft, speciaal voor ouders, de risico’s van mediagebruik onder jongeren op een rij gezet en daarbij adviezen opgesteld. Klik hier om deze in te zien.


Welke iPad, hoes en verzekering?

iPad

De volgende iPads zijn geschikt bij ons op school:

Type iPad Toelichting
iPad 2021 Deze iPad is geschikt en gaat zeker drie jaar mee. Dit is ons adviesmodel.
iPad 2020 Deze iPad voldoet en gaat zeker drie jaar mee indien de opslagcapaciteit minimaal 64 GB is.
iPad 2019 Deze iPad voldoet en gaat zeker drie jaar mee indien de opslagcapaciteit minimaal 64 GB is.
iPad Pro
(9,7 inch)
Geschikt met opslagcapaciteit van minimaal 64 GB. Gaat naar verwachting nog wel drie jaar mee en is meer bedoeld voor de professionele gebruiker.
iPad Air 2020 Geschikt met opslagcapaciteit van minimaal 64 GB. Dit model gaat zeker nog drie jaar mee.

Let op: 

  • De iPad mini is niet toegestaan, omdat deze voor schoolboeken niet goed te gebruiken is.
  • De iPad Pro heeft niet onze voorkeur omdat deze vrij groot is om op de tafel naast een boek en/of schrift te gebruiken.

Hoes

We adviseren een stevige hoes die bescherming biedt bij vallen. De standaard hoes van Apple – dat je door middel van een magnetische strip vastklikt aan de iPad – is mooi maar biedt onvoldoende bescherming. We adviseren de Pipetto Origami Pencil Shield. Andere mogelijkheden zijn de Griffin Survivor, de STM Dux Case of Otterbox Unlimited die de iPad volledig omsluiten en de hoeken extra beschermt. Bij huurkoop is de Pipetto Origami Pencil Shield verplicht. Let bij het verzekeren van de iPad ook op de voorwaarden die de verzekeringsmaatschappij eventueel stelt aan de hoes.

Verzekering

Wij raden het dringend aan om de iPad te verzekeren. Dat kan bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappij Harmony. Deze verzekering kan direct bij de bestelling van de iPad afgesloten worden. Daarnaast is het ook mogelijk om bij een eigen verzekeringsmaatschappij te informeren naar mogelijkheden. Ook is het mogelijk om een scholierenverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld via www.leerlingenverzekering.nl. Deze verzekeringsmaatschappij dekt niet alleen schade aan de iPad, maar ook aan andere zaken (bijvoorbeeld kleding of andere eigendommen).

Wanneer er wordt gekozen voor het aanschaffen van een iPad middels termijnbetaling, is een combinatie met de iCare verzekering van Harmony verplicht. Deze verzekering is in het termijnbedrag verwerkt.


Kosten

Dit gedeelte is voor jou als toekomstige brugklasser misschien wat saai, maar wel belangrijk voor je ouders om te weten! Laat de volgende informatie dan ook aan hun lezen.

Kosten rond de iPad

We werken samen met AMAC. Aan het begin van het schooljaar kunt u een iPad via hun webshop aanschaffen, u krijgt dan 10% korting op de actuele aanschafprijs. Wilt u een iPad aanschaffen voor uw kind? Neem dan contact op met meneer P. Keller (kel@emmauscollege.nl).

Het is mogelijk om de iPad in één keer aan te schaffen, of om deze in delen te betalen. Daarvoor kunt u een overeenkomst aangaan met het Emmauscollege. U betaalt dan in 24 maandelijkse termijnen, waarna u volledig eigenaar wordt van een iPad.

We willen in geen geval dat de aanschaf van een iPad voor ouders een belemmering voor aanmelding en toelating vormt. Mocht u dat wel zo ervaren, dan zullen we alles in het werk stellen om samen met u een haalbare regeling te treffen. Neem hiervoor contact met ons op.

Betaalde apps

Uw kind maakt gebruik van de standaard apps die op de iPad staan. Welke dat zijn wordt vermeld in de applijst die u voor de start van het schooljaar ontvangt. Het aantal betaalde apps is zeer beperkt. Het aankopen van apps gaat heel gemakkelijk. Hiervoor moet u een Apple ID voor uw kind aanmaken. Ook voor gratis apps heeft uw kind een Apple ID nodig. Mocht uw zoon/dochter een betaalde app nodig hebben, schaft u dan een iTunes-tegoedkaart aan en laat het tegoed bijschrijven op het account van uw kind. Maak afspraken met uw kind over wat er wel/niet mag worden aangeschaft met het tegoed. Laat nooit gebruik maken van uw credit card. Als u zelf een Apple ID heeft, kunt u gezinsdeling instellen.


Vragen

Wil jij of je ouders meer informatie over de iPad? Neem dan contact op met de heer P. Keller (kel@emmauscollege.nl), of met de betreffende afdelingsconrector.