Drie brugklassers doen mee aan 010-Stadsdictee

Het SchoolvoorbeeldBrugklas

Vandaag om 19.00 uur leest burgemeester Aboutaleb in de raadszaal van het stadhuis de tekst voor van het eerste echte Rotterdamse Stadsdictee. In de raadszaal gaan 50 brugklassers met elkaar de strijd aan om hun taalkennis te testen. Het Stadsdictee is ook live te volgen via internet (via www.Rotterdam.nl/stadsdictee010); op deze manier kan iedereen die dat wil meeschrijven met het dictee. Het Rotterdamse Stadsdictee is een initiatief van de gemeenteraad om taalvaardigheid bij jongeren te bevorderen en hun plezier in taal te vergroten. 

50 kandidaten strijden om de eer

Ongeveer de helft van de scholen voor voortgezet onderwijs doet mee. Vijftig brugklassers van het VMBO, MAVO, HAVO en VWO worden via voorrondes op deze Rotterdamse scholen geselecteerd. Zij zitten op 17 oktober in de bankjes van de raadszaal om het dictee te maken. Een jury kijkt vervolgens de teksten na. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de beoordeling tussen brugklassers VMBO/MAVO en HAVO/VWO. Uit elk van deze twee categorieën komt tenminste één winnaar. Wethouder Hugo de Jonge maakt de winnaars bekend en reikt de prijzen uit.

Iedereen kan meedoen!
Scholen, sportverenigingen, studentenverenigingen, bejaardenhuizen, businessclubs of gewoon thuis op de bank: via internet kan iedereen meedoen met het Stadsdictee. Via www.Rotterdam.nl/stadsdictee010 kan men live meeschrijven als burgemeester Aboutaleb de tekst voorleest. Na afloop is het dictee daar ook te raadplegen, zodat deelnemers buiten de raadszaal  de tekst zelf kunnen nakijken. Goed voorbereid meedoen aan het Stadsdictee? Op Rotterdam.nl/stadsdictee010 zijn diverse links te vinden met tips en trucs over het schrijven van een dictee. 

Eerste winnaars voorrondes bekend  
Inmiddels is bij een aantal deelnemende scholen al bekend wie de winnaars zijn die namens de scholen op 17 oktober het Stadsdictee gaan maken. In ieder geval Calvijn Vreewijk, Emmauscollege, Erasmiaans Gymnasium, Libanon Lyceum, Marnix Gymnasium, Melanchthon Prinses Irene,  Melanchthon Schiebroek, Wolfert Dalton, Theaterhavo/vwo sturen elk  3 leerlingen. Andere scholen zijn nog bezig met de voorrondes. 

#stadsdictee010
De hashtag van het Stadsdictee010 is #stadsdictee010. Deze hashtag kan gebruikt worden bij tweets en op Facebook.

Initiatief van de raad
Het idee van een Stadsdictee komt voort uit een motie van Fouad El Haji en Rita Brons, die door de gemeenteraad in 2012 werd aangenomen Veel Rotterdamse scholieren hebben te kampen met een taalachterstand. De raad wil met het Stadsdictee het belang van taalvaardigheid en het plezier in taal bij scholieren benadrukken en stimuleren.

Gemeente Rotterdam