Excursie Trier 3G

Het SchoolvoorbeeldGymnasium

Hora erat: op donderdag 6 juni was het dan zover… De derde klassen van het gymnasium gingen op een tweedaagse excursie naar Trier, in Duitsland. In twee dagen hebben de leerlingen de (klassieke) geschiedenis van Trier beter leren kennen. Ze hadden in groepen een reisgids geschreven over het dagelijks leven in Trier, een stad gesticht door de Romeinen. Die Romeinen zijn nog altijd overal in de stad terug te zien: de Porta Nigra (‘Zwarte Poort’), de basilica van Constantijn, de Kaiserthermen en het amfitheater zijn van boven tot onder bekeken. Letterlijk zelfs: het beklimmen van de Porta Nigra en het struinen door de funderingen van de thermen behoorden tot de activiteiten.
Op donderdagavond gingen de leerlingen, na het bekijken van de Romeinse brug, de stad in om hun ‘Deutschkenntnisse’ te testen: hun doel was om inwoners van Trier te interviewen over hun leven in de stad. De docenten hebben verschillende interessante taferelen mogen aanschouwen, van uit het raam hangende mensen tot, volgens de leerlingen, ‘knappe mannen’ die aan een kruisverhoor werden onderworpen. “Duits is toch wel leuk, mevrouw”… Dat wisten wij al, uiteraard.

Na een rustige nacht (althans, dat beweren wij nog steeds) in een mooie jeugdherberg in het centrum van Trier pakten we onze bagage en gingen we richting Strohn in de Vulkaneifel, waar een explosief programma werd doorlopen. Het onderwerp van studie was het vulkanisme in deze streek. Naast een wandeling langs zichtbare resten van dat vulkanisme in het landschap en een museumbezoek stond ook een bezoek aan de plaatselijke steengroeve op het programma. Zoals Nederlanders zand onder hun nieuw te leggen tuinpad storten, gebruiken mensen uit deze streek daar bijvoorbeeld kleingeslagen vulkanisch gesteente voor, dat hier wordt gewonnen. Het weer en de sfeer waren optimaal, en de groep leerlingen was super! We kijken terug op twee fantastische dagen.

mw. A. Westerling,
docent KT