Filosofisch scholierendebat

Ank MinkmanAlgemeen

Tijdens het debat is er een vragenmoment met Dick Swaab. Op 24 april gaan leerlingen van vier Rotterdamse scholen, die filosofie als eindexamenvak aanbieden, met elkaar in filosofisch debat. Filosofisch scholierendebatLocatie is dit jaar het Erasmus Paviljoen op de Erasmus Universiteit Rotterdam. U wordt van harte uitgenodigd het debat en vragenmoment bij te wonen.

De scholen die deelnemen aan het debat zijn: Emmauscollege, Libanon Lyceum, Melanchthon Schiebroek en Wolfert van Borselen. Het debat wordt gehouden in verschillende ronden waarbij de scholen het wisselend tegen elkaar opnemen. De middag wordt afgesloten met het een-op-een debat van de beste debaters van de scholen. De stellingen zijn filosofisch van aard en bieden de gelegenheid om op dieper niveau te argumenteren. Enkele stellingen van de afgelopen jaren: ‘Wetenschap zal filosofie overbodig maken’, ‘Virtuele vriendschap is geen vriendschap’ en ‘Ook dingen hebben rechten’.

Het filosofisch debat staat onder leiding van dr. Awee Prins, universitair docent Fenomenologie en Hermeneutiek aan de Faculteit der Wijsbegeerte. Samen met filosofiestudent Myrthe van Nus vormt hij de jury die de winnaars zal aanwijzen. Na het debat gaan de scholieren in gesprek met hersenwetenschapper Dick Swaab over de vraag: ‘Hebben mensen een vrije wil?’

Locatie: Erasmus Paviljoen, Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam
Datum: donderdag 24 april
Tijd: 14:30 – 17:45 uur
Toegang: gratis, publiek kan zich aanmelden via http://www.eur.nl/fw/scholierendebat/