Polmanavond 2013

Het SchoolvoorbeeldAlgemeen

9 Januari was het weer zover, de Polmanavond. De aula van het Emmauscollege stroomde rond kwart over zeven vol met enthousiaste leerlingen en familieleden van de deelnemers, allen nieuwsgierig naar wat ze die avond te zien en te horen zouden krijgen. Om half acht werd het stil in de zaal en waren alle deelnemers er klaar voor. De presentatrices Anne Boersma en ik (Michelle Hoogendoorn) kwamen het podium op om de avond te starten. We stelden ons voor en wensten iedereen veel kijk en luisterplezier. 

Ondertussen zat Jolien van Thiel al te trappelen op haar stoel, want zij moest als eerste en dat is natuurlijk altijd spannend! Ze heeft het stuk Valse d’Amélie van Yann Tiersen prachtig voorgedragen. De volgende deelnemer was Juri Rosvetov, hij speelde Lux Aeterna van Clint Mansell krachtig op de akoestische gitaar. Daarop volgden twee pianostukken. Eerst kwam Tom van der Graaf met Nocturne Opus 9 No. 2 van Frédéric Chopin en daarna Tom Jansen met Sonate Pathétique het 2e deel van Ludwig van Beethoven. Na deze prachtige pianostukken kwamen twee duetten van piano met viool. Eerst Melissa Kurniawan op viool en Ed Baatsen achter de piano met Méditations uit de opera Thaïs van Jules Massenet. Daarna dochter Doris Baatsen met viool en vader Ed Baatsen achter de piano met Sonatine van Antonín Dvořák. Het laatste muziekstuk voor de pauze was Duo De La Molinara van Ludwig van Beethoven. Dit werd voorgedragen door Marleen Taal met haar klarinet en Martijn Wisse achter zijn piano.

Toen  was het 15 minuutjes pauze. De helft van alle deelnemers waren geweest en konden dus rustig even bijkomen van alle spanning voor hun optreden. Ook het publiek kon bijkomen van alle muzikale klassieke hoogtepunten waarmee ze geconfronteerd waren, natuurlijk met een kopje thee of koffie. Ik gebruikte de pauze ook even om bij te komen van de spanning van de eerste helft van de avond, maar ook om me voor te bereiden op het tweede helft, want daar moesten Anne Boersma en ik weer iedereen inleiden en aankondigen. Toen het signaal werd gegeven dat de tweede helft spoedig zou gaan beginnen werd de koffie snel opgedronken en ging iedereen op zijn plaats zitten. Toen iedereen zijn stoel gevonden had mochten we weer het podium op om de eerste kandidaat aan te kondigen. Dat was gelijk een spetterend optreden van Mirthe van der Sangen die als een echt singer-songwriter aan de slag was gegaan door zelf een liedje te schrijven genaamd “Mistakes are a good lesson ” en zichzelf te begeleiden op akoestische gitaar. Hierop volgde nog een vader-dochter stel, Liselotte Klerk achter haar piano en Adri Klerk op de akoestische gitaar. Ze hebben Différentes Pièces van Diabelli voorgedragen. Ook al kwam de aankondiging er bij mij niet helemaal vlekkeloos uit, bij Liselotte en Adri ging het wel helemaal goed! De volgende deelnemer was weer een pianist. Lim Chi Ho speelde Drei Sonaten Opus 2 No.1 van Ludwig van Beethoven. Hij liet duidelijk zien wat hij in zijn mars had en kreeg na afloop een groot applaus. De volgende deelnemers (artiesten kan ik het wel noemen) waren Rianne Tomasouw en Juri Rosvetov weer op zijn gitaar. Rianne ken ik persoonlijk goed, omdat ik vaak optreed met haar, bijvoorbeeld op de nacht van de muziek. Daarom vond ik het erg leuk om haar zelf te mogen presenteren op de Polmanavond. Ze zong Safe and Sound van Taylor Swift en The Civil Wars. Daarna was Ramón Daci aan de beurt en speelde een heel expressionistisch stuk, Gnosienne No.3 van Erik Satie, prachtig en vol emotie op piano. Last but not least zong Valerie van Reeuwijk het liedje “ieder kind luistert” uit de musical ”into de woods”. Ze werd op de piano begeleid door Matthijs Giesberts, eveneens de organisator van de Polmanavond. Valerie koos dit liedje, omdat ze wil dat jongeren ook respect kunnen opbrengen voor andere muziekstijlen, zoals musical muziek. Ik vond dit een hele leuke rede en ben het hier absoluut mee eens. 

Toen ook het laatste optreden afgelopen was en Anne en ik weer het podium op waren geklommen om af te ronden, werden we verrast door Matthijs Giesberts die met twee grote bossen bloemen het podium op kwam. Hij bedankte iedereen voor het komen en in het speciaal de VIP meneer Polman die er ook weer was. Daarna werden alle deelnemers weer op het podium geroepen met een daverend applaus van het publiek. Toen iedereen op het podium stond werd er nog een groepsfoto gemaakt. 

Dit was de eerste Polmanavond die ik heb bijgewoond of heb gepresenteerd, dus zou ik geen vergelijkingen kunnen maken met andere jaren. Ik kan wel zeggen dat ik het niveau van de deelnemers bijzonder hoog vond en dat ik met plezier heb gekeken en geluisterd naar de deelnemers, ook al is mijn muziekstijl niet klassieke muziek. Natuurlijk is de hele avond gefilmd en zijn de opnames met geluid en beeld in HD en is de dvd vanaf nu te bestellen bij Peter de Snoo. Mocht je geïnteresseerd zijn in de dvd, stuur dan een mailtje naar SNO@emmauscollege.nl. 


Michelle Hoogendoorn