Sam van Os (1BE) doet verslag van girlsday 2015

Ank MinkmanExcellentie

Programmeren, it-bedrijven en een google cardboard. Allemaal leuke woorden, maar ja, wat betekent dit nou eigenlijk. ‘Iets met computers’ was het enige wat wij (de meiden van het Emmauscollege die bij de girlsday waren) ervan wisten. Maar daarin heeft girlsday verandering gebracht. girlsdayAEen groep meiden mocht tijdens girlsday op bezoek bij het bedrijf CGI. Een IT-bedrijf dat zich o.a. bezighoudt met programmeren en is gespecialiseerd in het ontwikkelen en onderhouden van informatietechnologie. Wij werden bij het bedrijf enthousiast ontvangen. We kregen uitleg  waar zij zich precies mee bezig houden. Daarna mochten wij in een gamehal de nieuwste spelletjes uitproberen. Zo mochten we een bril uitproberen waarmee je in een heel andere wereld bent. Er was een wereld waar je in een achtbaan zat, een wereld waar je gewoon op straat liep en nog veel meer.

Daarna mochten we robots gaan programmeren. Met een computer mochten we programmeren wat een robot moest doen: 30 cm naar voren en daarna een bocht van 90 graden naar rechts maken. Van makkelijke dingen naar steeds moeilijkere dingen. Steeds een stapje verder. Het moeilijkste wat we gedaan hebben was de robot zo programmeren dat als hij tegen je hand aan reed,  de robot weer terug naar achteren reed. Jammer genoeg hadden we te weinig tijd om nog meer uit te proberen.

Als laatste onderdeel mochten wij vragen stellen aan vier vrouwen die in dit bedrijf werken. Alle vier waren ze hier op verschillende manieren terecht gekomen. Zij vinden het heel belangrijk dat er meer vrouwen in de technische wereld terecht komen, omdat vrouwen vaak op een andere manier naar dingen kijken. Ik denk dat niet alleen deze vier vrouwen dat vinden, maar dat veel bedrijven vrouwen graag zien toetreden tot de technische wereld.

Op de foto een cardboard